Integrált marketing

 
 

Egyesek a TV-re esküsznek, mások a PPC (pay per click) hirdetési formákra. Azon belül is vannak, akik a Facebook, vagy a Google Ads mellett tették le a voksukat. Sokan temetik az e-mail-marketinget, mások szerint az egyik legolcsóbb és hatékonyabb eszköz.

Kinek van igaza?

Mindenkinek és senkinek. Ezek ugyanis eszközök különböző előnyökkel és hátrányokkal.

Mikor melyiket érdemes használni?

 
 

TV reklám

A televízió egyszerre több érzékszervünkre hat és komplex üzenetek, sőt, akár érzelmek közvetítésére is alkalmas. Tulajdonképpen nem is drága – akár 1-2 forintért elérhetjük általa az embereket.


Előnyei:

 • komplex üzenetek közvetítésére alkalmas
 • „hitelesít”, az emberek jobban bíznak a TV-ben látott márkákban

Hátrányai:

 • nem nagyon tudunk kisebb szegmenseket elérni
 • a legkisebb költségvetésű kampány is több millió forintba kerül
 • a nyugdíjasok és az alacsonyan iskolázottak töltenek a legtöbb időt tévénézéssel, ők pedig kevésbé fizetőképesek
 • a 16-25 évesek körében a legkevésbé népszerű a televíziózás

Mikor érdemes használni:

 • Tömegtermékek értékesítése esetén
 • Ha saját márka bevezetése / erősítése a cél
 • Ha „nagyban játszunk”
 • Elsősorban offline értékesített termékeknél

Amire mindenképp oda kell figyelni:

 • A nagy forgalmat ki kell tudni szolgálni. A reklámok alatti időszak jelentős forgalomnövekedéssel fog bírni, amivel a gyártás tervezésénél számolni kell.
 • A nagyobb áruházak a kisebb partnerekkel elég mostohán bánnak. Ha nincs egy embered, aki látogatja őket folyamatosan, jó eséllyel a raktárukban marad a terméked, nem kerül ki a polcokra…

YouTube:

Hasonló célok kielégítésére alkalmas, mint a televízió.

A legfőbb különbségek:

 • Pár ezer forintos büdzséből is lehet hirdetni
 • A tinédzserek és huszonévesek inkább ezen a felületen érhetőek el
 • Mivel egy sokkal kevésbé ellenőrzött csatorna, ezért nem is hitelesít úgy, mint a TV. Hogy egy példát hozzak – nemrég a YouTube lejátszott egy reklámot nekem azzal a nyitánnyal, hogy „Szeretnéd meggyógyítani a karmád?”

Bár a televíziózás még közel sem halott, főleg a fiatalabb célcsoportokkal rendelkező márkák sorra költöznek át a YouTube-ra. Például a Hell már a televízióban nem hirdet egyáltalán, csak YouTube-on.


Rádió:

Főleg a reggeli és a délutáni sáv értékes, amikor a munkába menő, vagy onnan hazafelé tartó emberek a kocsiban benyomják a rádiót. Impulzusvásárlások eléréséhez jó eszköz, ugyanakkor a vizualitás hiányában az arculati elemek többsége nem közvetíthető.

A legnagyobb hiba, ha a rossz névválasztás társul rádiókampánnyal. Például a Bonprix webáruház reklámja így hangzik: „látogasson el a [bonprí.hu] webáruházba és válogasson termékeink közül...!"


Óriásplakát:

Mivel kevés üzenetet közvetít és többnyire rövid ideig látjuk, így önmagában ritkán elegendő, más kampányok hatását viszont felerősíti. Továbbá mivel szintén a nagy márkákra jellemző csatorna, így szintén jobban bízunk az így reklámozott brandekben.


Google Ads

A Google hirdetéseknek két fajtáját különböztetjük meg.

Kereső hirdetések: Adott keresőszavakra a Google felületén megjelenő fizetett, szöveges hirdetések.


Előnyök:

 • Alacsony költés mellett is érhetünk el eredményeket.
 • Konkrét, aktív keresletre reagál.
 • Nagyon-nagyon pontosan célozhatunk vele.
 • Szinte tökéletesen mérhető (az adblockerek gátolják az Analytics-et is, így az ezt használó felhasználók viselkedését nem tudjuk mérni).

Hátrányai:

 • Csak meglévő, online keresletet érünk el általa.
 • A márkaértékünket nem növeli, igazából csak odavezeti a felhasználókat a weboldalra, de maga a hirdetés nem ad el (az egyéb marketing tevékenységünk és a weboldal adja el a termékeket).
 • Bár elvileg bárki képes elindítani egy Google Ads kampányt, ha nincs jól beállítva és kezelve, akkor a költés jelentős része jellemzően irreleváns kulcsszavakra megy el.

 • Display hirdetések: különböző weboldalakon, az AdSense rendszerén keresztül megjelenő banner hirdetések.

  Nagyon olcsó, ugyanakkor alacsony hatékonysággal rendelkező megjelenések. Az emberek alapvetően rendelkeznek egyfajta „bannervaksággal”, tehát az esetek jelentős részében szó szerint nem látják a szemük előtt lévő reklámot.

  Egy fajtája van viszont, ami kifejezetten hatékony, ez a remarketing (a weboldal korábbi látogatóit célzó hirdetések). A már látott, de valamiért meg nem vásárolt termékeket ábrázoló bannerekre nagyobb eséllyel kattintunk, a vásárlási döntésünket segíti, ha ezek szinte „üldöznek bennünket”.


  Facebook és Instagram

  A Facebook célzása viszonylag érdekes. Egyfelől nagyon pontosan definiálhatunk célcsoportokat (például mulatós zenét kedvelő anyukák 6 év alatti gyerekkel), ugyanakkor pont azt, amit a Google Ads tud, vagyis a konkrét termék iránti igényt nem tudjuk célozni.

  Maguk a hirdetések lehetnek szöveges, képes, vagy videótartalmak is, ráadásul teljesen természetes helyen és módon, a hírfolyamban jelennek meg, így valóban „látjuk” őket.

  Igénykeltésre, impulzusvásárlások generálására és imázsépítésre alkalmas. Például nagyobb akciók kommunikálásakor érdemes megfontolni a használatát.


  Kinek ajánlom és kinek nem:

  Ha az ember Facebookon hirdetni akar, fenn kell tartania egy céges profilt. Számít ekkor a követőszám – minél többen követnek egy márkát, annál hitelesebb -, illetve folyamatosan tartalmat kell gyártani rá, különben fantomcégnek fogunk tűnni. Ez pedig munka.

  Ugyanakkor idővel felépíthetünk egy saját követőtábort, akik az organikus posztjainkat is látni fogják (pontosabban egy bizonyos hányaduk), sőt, ha ők megosztják a tartalmainkat, akkor akár a táborunk sokszorosát is elérhetjük úgymond „ingyenesen”.

  A Facebook és az Instagram organikusan és fizetett formában is nagyon jó eszközök, ugyanakkor iparág, tehetség és idő függvénye, hogy mennyire tudjuk kiaknázni a lehetőségeiket. Leginkább a sokakat érintő edukációs témakörök esetén építhető fel egy aktív és lojális közönség, a legkevésbé talán a B2B szektorban működnek ezek a felületek, ahol kis számú partnerrel dolgozunk és inkább a személyes kapcsolattartás a célravezető.


  E-mail-marketing

  Sokan temetik, mások szerint viszont a legjobban konvertáló marketing eszköz. Miért ez az ellentmondás?

  • Gyenge listák – ha magad építed fel az eDM listádat és valóban érdekli az embereket a mondanivalód, akkor sokkal hatékonyabb lesz az e-mail kampányod, mint egyéb esetekben.
  • A tinédzsereknek egyszerűen nincs e-mail-címe. Körülbelül az első álláskereséskor regisztrálják az első e-mail-fiókjaikat. Ez az eszköz is inkább az idősebb generációk között hatékony.
  • A legtöbb hírlevél unalmas. Szinte csak akciókról kapunk üzeneteket és azokból is naponta 40-et. Ráadásul a legnépszerűbb levelező, a gmail külön mappába teszi ezeket a leveleket…

  Kinek működik akkor a hírlevél?

  A két legfontosabb pillér az ismertség és a tartalom. A saját iparágunkban elismert, számunkra példaként szolgáló emberek edukációs tartalmait és híreit olvassuk leginkább.

  Továbbá a jelentős akciók produkálnak még magas átkattintási arányt. Iparáganként és cégenként változó, hogy mi számít "jelentős kedvezménynek". Ruhák esetében már 50-70% körül kell ígérni, háztartási gépeknél a 10-20% is elegendő lehet.


  1+1=3

  A fenti eszközök mellett még számos hatékony felület van, például a termékelhelyezés, az eseménymarketing, a kóstoltatás, a szórólap és még sorolhatnám. Sőt, olyan kapcsolódó területekről is beszélhetünk, mint a SEO (keresőoptimalizálás), vagy a PR.

  Az integrált marketing kampányok lényege, hogy ezeket az eszközöket nem külön-külön, hanem egységként kezeljük, így az egyes üzenetek egymás hatását felerősítik. Így lesz a végén egy meg egy egyenlő hárommal.


  Példa integrált marketingre: Feleségek luxuskivitelben

  A sorozat a Viasat 3-on futott. Természetesen a televízióban látható volt az ajánlója. Ezen kívül ugyanez az üzenet megjelent plakátokon, főleg a metrókocsikban. De talán a legnagyobb hatást Dancsó Péter vlogbejegyzései hozták, amikre natív tartalomként (olyan PR cikk, ami nem tűnik hirdetésnek) hivatkozott az Origó és további sajtótermékek. Az eleve polgárpukkasztó műsor így sokakhoz, sok felületen eljutott, ráadásul számos érzelmet aktivált – kíváncsiság, irigység, felsőbbrendűség-érzet, vágy, stb.

  Teszt Gomb
  Magyar